Sushi

Sushi to prawdziwy fenomen kuchni światowej i jednocześnie wizytówka kultury japońskiej. Kiedy mamy dość jedzenia pierogów, bigosu czy gołąbków chętnie udajemy się do japońskiej restauracji lub próbujemy przyrządzić sushi sami w domu. Nie jest to jednak wcale takie proste. Mimo, że w Internecie wręcz roi się od przepisów i porad, jak samemu przygotować prawdziwe sushi, to w rzeczywistości można popełnić całą masę błędów. Laik zapewne zapomni odczekać, aż ryż będzie całkowicie zimny, przez co sushi zrobi się gumowate i niezbyt smaczne. Niejeden Japończyk złapałby się za głowę, widząc swoją ulubioną potrawę w takim stanie. Przecież to między innymi elegancki i estetyczny sposób podania sushi sprawia, że jest takie wyjątkowe. Dlatego nieraz warto udać się do restauracji i zrezygnować z pomysłu przyrządzania go samodzielnie w domu, chyba, że jesteśmy już doświadczeni lub mamy koło siebie kompetentnego asystenta. Rodzajów sushi jest całe mnóstwo, jednak należy rozróżniać przede wszystkim Nigiri i Maki.

Dobre sushi poznamy po wielkości kawałków. Nie powinny być zbyt duże. Optymalna wielkość to taka, którą można bez problemów wziąć do buzi i zjeść jednym kęsem. Sushi najpierw podziwiamy, a potem jemy – aspekt estetyczny jest bardzo ważny! Ponadto sushi zawsze musi być wykonane z najwyższej jakości składników. Nie należy się zatem dziwić wysokim cenom w restauracjach – jakość niestety kosztuje. Jak powszechnie wiadomo, najważniejszym składnikiem sushi jest ryba, z reguły surowa. Jednak nie każdą rybę można zjeść w postaci surowej. Przykładowo węgorz ma trującą krew, przez co wymaga specjalnego przygotowania.

Ogólnie nie powinno się jeść na surowo ryb, które pochodzą ze środowiska słodkowodnego. Tego typu wiedza jest niezbędna przy gotowaniu sushi. W wielu rodzajach sushi pojawia się także awokado, owoc wprawdzie dostępny, ale niezbyt popularny w Polsce. Jeśli uda nam się znaleźć go w sklepie, sprawdźmy najpierw, czy jest odpowiednio miękki. Słynny japoński chrzan o nazwie Wasabi można zakupić w proszku, ale pamiętajmy, że jest naprawdę bardzo ostry i że należy uważać z ilością.

Comments are closed.

Search
Advertisement
  • Problem z patelnią

    49 lat ago
    W dzisiejszych czasach bardzo wiele potraw, które przygotowujemy wykonujemy na patelni. Mogą to być kotlety kurczaki oraz inne najczęściej spotykane potrawy. Pamiętajmy jednak, że bardzo czesto spotykamy się z tak zwanym przywieraniem do danej powierzchni. Dlatego też ciężko jest nam zrobić coś z tym fantem, ponieważ takie naturalne przywieranie występuje na nieprzystosowanych patelniach, a…
  • Zupa i szpinak

    49 lat ago
    Dobra zupa może być dla nas całkowicie zdrowym posiłkiem. Zwłaszcza, jeśli w składzie znajdziemy szpinak. Warto przyrządzić dziś taką zupę i oczarować wszystkich gości w pełni naturalnym smakiem. Do przygotowania takiego posiłku potrzebujemy przynajmniej 50 dag świeżego szpinaku i około 450-500 ml wywaru warzywnego. Dodatkowo dodajemy też jedną małą cebulkę i ząbek czosnku aby…
  • Wykładanie płytek w kuchni

    49 lat ago
    Wykładanie płytek w kuchni jest bardzo poważnie traktowane. Dzieje się tak dlatego, że osobom decydującym się na wyłożenie płytek w kuchni zależy nie tylko na tym, aby były one naprawdę trwale utwierdzone, ale również na tym, żeby bardzo dobrze wyglądały. Wobec tego zlecają one glazurnikom przeprowadzanie wszelkiego rodzaju prac polegających na ich przycinaniu i…
  • Wymagania przy transporcie

    49 lat ago
    Transport mroźniczy należy do jednego z bardziej wymagających. Ta forma logistyczna jest obostrzona wieloma prawami i zasadami. W końcu niewielkie wzrosty temperatury mogą spowodować nieodwracalne uszkodzenia towaru, który będzie nie do odratowania. Na szczęście istnieje tyle możliwości transportu, że teraz przewóz mrożonek jest dużo łatwiejszy niż kiedyś.
  • Ból brzucha – kiedy iść do lekarza

    49 lat ago
    Ból brzucha jest bardzo dobrze znany z filmów, bajek i z życia. Kojarzy się ze zwykłą wymówką i ucieczką od szkoły. Jednak okazuje się, że nie zawsze jest udawany. Brzuch czasem po prostu boli i mogą być tego różne przyczyny. W niektórych sytuacjach najlepiej udać się do lekarza, bo tylko on może pomóc rozwikłać…