Tradycja polskiej kuchni

smakować jajaPolacy są dumni ze swojej kuchni, choć tak naprawdę przez kilka wieków inspirowali się tym, co gotuje się w innych krajach. Wpływ na nasze przyzwyczajenia kulinarne miała między innymi kuchnia węgierska, ukraińska, niemiecka, litewska, żydowska czy też tatarska. Często szczycimy się potrawami, których tak naprawdę sami nie wymyśliliśmy. Tak właśnie dzieje się z barszczem, który zawdzięczamy Ukraińcom. Kolejna z pozoru typowa potrawa polska, to niewątpliwie bigos. Niestety, nie możemy nazwać się autorami przepisu na bigos, gdyż w rzeczywistości danie to pochodzi z Litwy i Białorusi. Bigos to bardzo praktyczna potrawa, która z łatwością daje się podgrzać nawet kilka razy, nie tracąc przy tym swojego intensywnego smaku i aromatu. Szczyty popularności bigosu przypadały w czasach szlachty. Wówczas nie do pomyślenia było wybranie się do sąsiada czy nawet na polowanie nie biorąc ze sobą kociołka z bigosem. Chętnie spożywane w Polsce flaki to także nie nasz wynalazek, choć znane nam są już od XIV wieku. Podawane są już od dawna w wielu innych krajach. Jedyne różnice tkwią w sposobach ich doprawienia. Kolejne, chętnie jadane na obiad danie, to gołąbki. W Polsce są być może popularniejsze niż w innych krajach, ale wystarczy rzucić okiem na kulinarną historię świata, aby dostrzec, że są spożywane również w wielu innych zakątkach.

Bardzo popularne w Polsce pierogi były serwowane także na Litwie, w Rosji, Ukrainie i Białorusi i tym samym stanowią danie typowo słowiańskie, choć trudno powiedzieć, czy typowo polskie ze względu na brak dokładnych informacji co do jego pochodzenia. Jadany chętnie latem chłodnik również tak naprawdę nie ma polskich korzeni, gdyż po raz pierwszy pojawił się na Litwie. To dość specyficzna zupa na bazie kefiru lub maślanki, do której dodaje się rzodkiewkę (stąd charakterystyczne różowe ubarwienie) jajka i koperek. Badania wykazały, że Polacy bardzo często wymieniają także kotlet schabowy jako wizytówkę polskiej kuchni. Rzeczywiście, jest to danie często pojawiające się stosunkowo często na naszych stołach, chociaż jego historia sięga jedynie do XIX wieku. Nietrudno zauważyć rażące podobieństwo schabowego do sznycla wiedeńskiego, na którym prawdopodobnie się wzorowano stwarzając z pozoru typowo polski kotlet.

Comments are closed.

Search
Advertisement
  • Polecane formy magnezu

    49 lat ago
    Magnez sprzedawany jest w różnego rodzaju formach. Najbardziej tradycyjną formą dostępnego w sprzedaży magnezu jest magnez w tabletkach bez żadnych dodatków. Przyjmowanie takiego magnezu polecane jest tym osobom, które z różnych względów nie chcą przyjmować magnezu z dodatkami lub po prostu nie stać ich na kupowanie drogich preparatów magnezowych. Polecaną formą magnezu jest także…
  • Jakie wybrać ciasta na komunię?

    49 lat ago
    Komunia to ważne wydarzenie w życiu młodego człowieka, ale i jego rodziny. Poza duchowym przeżyciem, malucha czeka także komunijne przyjęcie, które będzie celebracją tego święta. Niezależnie od tego, czy przyjęcie takie organizowane jest w domu, czy też wybieramy zamiast niego urządzenie spotkania w lokalu gastronomicznym, najczęściej jest tak, że o ciasta i inne słodkości…
  • Nasza kuchnia czesto bez polotu

    49 lat ago
    Nie wiadomo czy ktoś zauważył, ale dania w większości polskich rodzin nie posiadają żadnego urozmaicenia zwłaszcza, jeśli są to potrawy, w których nie pojawia się nawet nutka finezji. Wiele osób po prostu nie przykłada wagi do tego co robi dlatego też w późniejszych wypadkach może się okazać, że wiele osób po prostu nie do…
  • Nie ma to, jak kotlet

    49 lat ago
    Nie każdy z nas zna się na kuchni jednak, jeśli jesteśmy koneserami w naszej kuchni na pewno każdy z nas umie zrobić kotlet schabowy, ale przecież to żadna filozofia każdy z nas ma inny pogląd na kotlet schabowy przepis, ponieważ jedni przygotowują go z ziemniakami drudzy z sałatą jeszcze inni używają innych przypraw takich…
  • Zapiekanka z czego możemy ją dziś zrobić

    49 lat ago
    Tak naprawdę nie potrzebujemy dużo składników aby przygotować dobrą zapiekankę. Wystarczy, że w naszej kuchni zostało nam trochę ryżu kaszy i kilka kawałków mięsa. Tak naprawdę dobrą zapiekankę możemy zrobić praktycznie z resztek, które zostały nam po obiedzie. Oprócz tego potrzebujemy też trochę czasu. W zależności od wybranej przez nas kombinacji musimy pamiętać aby…